Zlatan-boken

Zlatan-boken

Många är de barn som läst boken “Jag är Zlatan” som utkom 2011 tack vare författaren David Lagercrantz idoga arbete. Effekten kom sig naturligtvis av att Zlatan var en hyllad idol hos många ungdomar med liknande bakgrunder. Det blev helt enkelt en ketchupeffekt där några ungdomar fick upp ögonen för böcker och valde att fortsätta läsa för att det var kul.

Varför minskar läsningen i dagens Sverige?

Det kan inte ha undgått många att läsningen minskar i Sverige. Det beror först och främst på att ungdomar av idag prioriterar sociala medier och internetspel före böcker och traditionell bildning. Det kan även bero på att föräldrarna allt mindre pushar för läsningen, och kanske ger teknikprylar istället för böcker i presenter och julklappar. Barn gör som vuxna gör, och om de vuxna läser mycket så är chansen stor att barnen tar upp boken stor.

Varför författade Zlatan inte själv boken?

Zlatan var ingen stjärna i skolan utan hoppade även av i årskurs 2 på gymnasiet. Hans huvudsakliga fokus var fotboll och hade han skrivit boken så hade den kanske inte varit fullt lika läsvärd. Folk hade säkert köpt den ändå med tanke på hans goda namn.

dante