Dokumentera och reflektera kring din läsning

Dokumentera och reflektera kring din läsning

En bokklubb eller bokcirkel är ett sätt att få ur sig sina tankar, samtidigt som du får nya perspektiv från andra. Det är dock svårt att få till en bokklubb för varenda bok du vill läsa. Att fortfarande kunna reflektera och uttrycka sina tankar på egen hand ska dock inte underskattas.

Genom att dokumentera dina tankar i ett anteckningsblock reflekterar du automatiskt mer. Se till att hålla det på en nivå som känns kul och intressant. Det ska inte vara någon press. Kanske har du hundratals saker att anteckna om en bok, medan en annan bara för en kommentar och kanske ett betyg mellan 1 och 5. Det viktiga är att fundera över vad du läst.

Förbättra ditt eget skrivande

När du medvetet försöker formulera varför du gillar eller ogillar vissa aspekter med en bok, blir ditt språk och din kvalitetskänsla starkare. Det kommer hjälpa dig i ditt eget skrivande om du har sådana ambitioner. Sätt dig ned i din läs- och skrivhörna där du trivs, gärna utan för mycket digitala apparater då det kan störa koncentrationen, och låt tankarna flöda. Föredrar du att lyssna på ljudbok och prata, före att läsa och skriva, kan du så klart göra på det sättet. Spela in dina tankar, i stället för att skriva – det viktiga är att reflektera och formulera sina tankar.

dante