Bibliotek

Bibliotek

I kölvattnet av immigrationen 2015 så har biblioteken i Sverige fått en slags renässans. Det är här folk träffas, det är här folk lär sig och det är här man läser och gör ärenden.

Vad är ett bibliotek?

Bibliotek är ett försvenskat grekiskt ord som betyder förvaringsrum för böcker. Det är just det som ett bibliotek är. Oftast står böckerna uppradade på hyllor, redo att plockas ned för nästkommande läsare. På bibliotek finns dessutom magasin och tidningar att ta del av. Bibliotek har genom åren setts som en fattig mans boksamling, förr i tiden hade överklassen sina privata och pampiga boksamlingar. På ett bibliotek kan man dessutom träffa vänner och bekanta och göra sina datorärenden på ett snabbt och smidigt sätt.

För- och nackdelar med bibliotek

<p>Den största fördelen med att bevista ett bibliotek är att man får låna böcker med sig hem. En annan fördel är att det är miljövänligt eftersom inga nya böcker behöver tryckas. Författarna får royalties även för boklån! Dessa böcker kan man läsa obegränsat antal gånger fram tills lånetiden är slut. Att låna böcker är bra speciellt för studenter som inte har jättemycket pengar över till nöjen. Att låna studentlitteratur kan däremot vara svårare eftersom de är så pass attraktiva att låna att de konstant är utlånade.

Nackdelarna är att boken du lånar är just ett lån, du blir krävd på att betala ersättning om boken förorsakas eller skadas (exempelvis genom vatten som tränger genom boken). Nackdelen är också att det kan vara svårt att koncentrera sig på läsningen inne i biblioteket med mycket folk omkring sig.

dante