Varför är böcker så pass omtalade i populärkulturen?

Varför är böcker så pass omtalade i populärkulturen?

Böcker har flera syften, dels att underhålla och informera läsaren om ett visst skeende eller en viss karaktär. Böckernas värld är mycket omfattande och det finns i princip en bok för varje läsare att ta del av. Genrerna kan vara allt mellan action & kärlek till poesi & äventyr med mera.

Böckerna görs ofta om till filmer

Det är mycket vanligt att populära böcker görs om till filmer, mest för att regissörerna och filmbolagen insett att det går att tjäna stora summor pengar på att filmatisera den hyllade berättelsen. Trilogin Sagan om ringen är troligtvis den mest berömda romansvit som filmatiserats. De vackra miljöerna blandar sig med det fina skådespelandet.

En annan viktig anledning till varför böcker filmatiseras är tack vare igenkänningsfaktorn. Om läsaren läst boken så är det enklare att kunna jämföra bokens berättelse med vad som sker i filmen, på gott och ont. Jurassic Park är ett bra exempel på en film som inte alla vet är en bok från början, trots det blev den kritikerrosad och belönad med idel utmärkelser.

Alla kan inte läsa längre

Gamla människor kanske väljer att se på film istället för att läsa en bok, då de helt enkelt inte klarar av att fokusera ögonen på nära håll. Det är inte konstigt att många pensionärer väljer att gå på bio istället för att sitta i fåtöljen och läsa, de får ju både social samvaro och motion till och från biografen.

Det görs vissa referenser i filmer till böcker, det är vanligt att skådespelare ser ut att läsa när de plötsligt blir uppmärksammade av någon. Sean Connery satt och läste när han i en scen blev tilltalad av Harrison Ford i Indiana Jones.

Sammanfattningsvis så är böcker en ytterst central del i många filmer. Det uppenbarar sig inte minst när man märker att många böcker filmatiseras.

dante