Anders Hansen – psykiatern som fått stort genomslag

Anders Hansen – psykiatern som fått stort genomslag

Anders Hansen är troligen Sveriges mest kända psykiater år 2019. Tack vare hans bok Hjärnstark som utkom 2016 och sålts i över 250.000 exemplar i totalt 13 länder har folk på riktigt insett hur viktigt motion är för den mentala och fysiska hälsan. Då Anders Hansen till yrket är psykiater, det vill säga en läkare specialiserad på psykiska sjukdomar, tillstånd och störningar, är han fokuserad på att beskriva hur pass bra hjärnan mår av rörelse.

Folkrörelse av boken

Precis som med Vasaloppet så blev det en inspiration för många att ta åtminstone dagliga promenader. Anders Hansen understryker själv i sin bok att man på intet sätt behöver vara elitmotionär för att kunna överleva. Det räcker gott och väl med promenader även om det gärna får vara intensivare träning emellanåt.

Anders Hansen har förstås fått ett stort genomslag på grund av det han skrivit, men också för att han är just psykiater. Människor tenderar att lyssna mer på folk som är välutbildade och kunniga inom vad de berör.

Hur gör man en bok som gillas av de breda massorna?

Det får gärna vara en relevant bok som lätt kan sammankopplas med folks vardagar. Promenerar gör vi dagligen på långa distanser eller korta steg, därför kan vi lättare förstå Anders tankegångar.

Vidare är det bra om boken är skriven på svenska om den publiceras i Sverige. Att publicera den på ungerska glädjer inte många här, utan språket är nyckeln till bokens budskap. Engelska är det näst mest populära språket i Sverige att läsa böcker på, huvudsakligen för att vi är bra på engelska i jämförelse med andra länder tack vare undervisningen i engelska.

Det är även populärt att skriva på ett hyfsat lättläsligt språk, undvik gärna gamla termer som inte används idag. Du måste skriva till läsaren på ett ledigt, informativt sätt men som ändå är personligt. Det kan vara en svår balansgång och därför kan det vara bra att få ett utlåtande av en kollega eller en lektör eller vem som nu råkar vara i din personliga närhet.

Kan man bli bättre på att skriva genom fysisk aktivitet?

Anders Hansens svar är utan tvekan ja. Det underlättar inlärningen samtidigt som man blir mer kreativ. Att vara kreativ som författare är ett stort plus i kanten, det gillas av många.

dante