Salman Rushdie – den kontroversielle författaren

Salman Rushdie – den kontroversielle författaren

Salman Rushdie är en kontroversiell och mycket uppmärksammad författare. Hans verk Satansverserna från 1988 blev mycket kritiserad av den muslimska världen och han fick en fatwa utlyst över sig från ayatollah Ruhollah Khomeini av Iran.

Varför blir författare jagade?

Författare blir jagade för att de har en stor makt. Det är inte märkligt att många som fängslas i u-länder är just författare, för de har förmågan att belysa orättvisor och ojämlikheter i sina hemländer. Det kan vara riskfyllt många gånger att vara författare eftersom man på många sätt är bakbunden av sociala normer och även lagar. Man får inte skriva vad som helst, exempelvis inte hetsa mot folkgrupp i Sverige. Man måste dock vara medveten om att somliga författare gillar att provocera folk, de triggas helt enkelt av det.

Salman Rushdie sökte asyl i USA och beviljades den också. Det är så många kontroversiella författare får göra när de inte är välkomna i sina hemländer längre.

Kan alla böcker vara kontroversiella?

Både ja och nej. Faktaböcker kommer troligen alltid vara kontroversiella då man alltid kan hitta spår av författarens egna tankar på somliga ställen. Precis som med nyhetstidningar så finns det alltid alternativ fakta som pockar på läsarens uppmärksamhet. Det är svårare än någonsin att sålla bland all fakta, och det bör man ha förståelse för som författare.

Skönlitteratur behöver inte vara kontroversiell, men det ligger i betraktarens öga att avgöra om det är något som inte upplevs okej.

Bokbål

Bokbål var en syssla som pågick aktivt under Nazityskland. Det som gjordes av nazisterna var att bränna böcker i stora högar – “bål” – och tutta eld på dem. Andemeningen med operationerna var att meningsmotståndares böcker skulle brännas så att de inte skulle kunna läsas av allmänheten som kunde få förvridna idéer enligt tyskarna.

Det fungerar dock inte eftersom exemplar alltid kommer finnas kvar. Idag är det dessutom möjligt att publicera böcker helt online, vilket gör att bokbål var en trend som inte är aktuell sedan länge tillbaka.

Är det tillåtet att starta eget förlag och publicera sina egna verk?

Det är fullt tillåtet, var dock beredd på att det kommer krävas en hel del engagemang och pengar för att ro projektet i hamn. Dock är det många som suktar efter att vara helt självständiga som författare. Det är ett extra stort plus om man sedan tidigare jobbat på ett förlag och fått en insyn i hur branschen fungerar. Det är en komplex bransch med ständiga utbyten av information.

De största förlagen började också från noll, så man måste vara modig för att kunna lyckas. Det värsta som kan hända är att du misslyckas med projektet, men det kommer alltid fler chanser att driva båten i hamn så att säga. Gör man det så kan man njuta än mer av sina framgångar som författare.

dante