Philip K. Dicks förutsägelser

Philip K. Dicks förutsägelser

Philip K. Dick var en amerikansk scifi-författare som för många är mest känd som den som skrev boken som ligger till grund för filmen Blade Runner. Dick föddes 1928 i Chicago och dog 1982. Som författare var han otroligt produktiv och skrev totalt 121 noveller, 44 romaner och mängder av andra texter. Han äger också distinktionen av att vara den mest filmade författaren inom sin genre, tolv filmer som baserats på hans verk har det blivit. Inte så konstigt då att han är en populär figur. Varje år arrangeras en festival i San Francisco till hans minne. Om du besöker den kan du bland annat passa på att hälsa på den porträttlika Philip K. Dick-android som ett av hans största fans utvecklat.

Vill du bli lika smart som Philip K. Dick var? Då är seriösa studier en bra början. Men du som studerar vet också att det är en utmaning, ibland såpass att man kan köra fast. Då kan det vara skönt att få hjälp av någon som varit i samma situation som dig. Här kan du hitta professionell läxhjälp där du kan få hjälp både med konkreta problem inom olika ämnen såväl som med studiemotivationen i stort.

Några relativt träffsäkra förutsägelser

Genom sin ansenliga mängd publicerade texter gjorde Dick förstås en och annan förutsägelse. Det blir ju lätt så om man är scifi-författare. Så vad förutsåg han? Under sin livstid gjorde han mängder av mer eller mindre vågade förutsägelser. Axplocket av dem som du hittar här är plockade både från hans böcker och intervjuer.

  • Att Sovjetunionen skulle drabbas av en kärnkraftsolycka innan eller någon gång under år 1985 (Tjernobyl-katastrofen inträffade 1986).
  • År 1995 förutsåg han att alla vanliga människor skulle använda datorer i någon form (Internet och persondatorn började slå igenom under åren efter 1995).
  • Det är inte helt orimligt att säga att Dick förutsåg Virtual Reality med Empatiboxen som figurerar i hans berömda novell ‘Do Androids Dream of Electric Sheep’.

Och några som inte var det…

Det ska sägas att många av hans profetior var smått tokiga. Exakt vilken vikt han själv la vid sina mer vågade profetior går förstås inte att svara på. Han förutsåg till exempel att vi år 1997 skulle ha börjat med DNA-modifikation, men det kompletterades av att det skulle ske i syfte att utveckla mänskliga mutanter i kolonier på Mars. Han förutsåg också att jorden år 2000 skulle drabbats av ett virus med utomjordisk härkomst. Han specificerade dessutom förutsägelsen med att säga att jordens kolonier på Mars och Månen skulle klara sig oskadda. En annan favorit var hans förutsägelse om att Sovjetunionen år 2012 skulle börja använda en teoretisk typ av partiklar kallade Takyoner för att skicka information bakåt i tiden. Den sista har, i alla fall vad vi vet, inte infriats.

dante