Ljudbokens många fördelar

Ljudbokens många fördelar

Att ljudboken är här för att stanna är knappast svårtippat med tanke på det ökade intresset för svenska och utländska ljudböcker. Det finns många fördelar med att ta del av en ljudbok, vilka en bok i textform inte kan erbjuda på samma sätt. Inte minst möjligheten att faktiskt göra något samtidigt som du lyssnar på en bok. Sedan kan även tonläget när boken läses skapa starkare upplevelser av handling samt berättelse.

Frågan är bara om fördelarna räcker för att stå emot de kritiska meningarna gällande de populära ljudböckerna?

Egentligen inget nytt

Intresset för ljudböcker har på senare år exploderat bland svenskar och precis som musik och underhållning används “streamingtjänster” som plattform för att få tillgång till det generösa utbudet. Du som letar efter en specifik ljudbok på nätet har flera alternativ för att direkt få tillgång till boken. Även om det finns många olika aktörer som erbjuder abonnemang för att lyssna på ljudböcker tenderar populära boktitlar alltid att finnas tillgängliga hos samtliga tjänster.

Med detta sagt är dock inte själva konceptet att lyssna på berättelser i bokform helt nytt utan har funnits med i tider. Det vill säga upplägget där en handling som finns nedskriven i textform skildras med röster för att redovisa känslor och skapa inlevelse. Ser vi dock till mer modern litteratur har ljudbokskonceptet funnits med i några decennier. Lagens långa näsa av Hans Alfredsson sägs vara den första kommersiella ljudboken på den svenska marknaden.

Tack vare den moderna och smarta tekniken har lyssnandet på ljudböcker blivit underhållning för massan. På nätet kan du hitta allt från topplistor till praktiska sajter som jämför olika ljudböcker och guidar dig till rätt tjänst. Konceptet må ha funnits länge, men internet är en magisk dörr som tillgängliggör litteratur via lyssnande på ett enkelt sätt.

Polariserad debatt

När det gäller utvecklingen och det ökade intresset av ljudböcker löper det parallellt även en debatt i två läger kring ämnet. Å ena sidan hävdar en grupp att ljudböcker leder till att allt för lättsam litteratur blir läst och en med tiden försämrad läskunskap. Motparten är förespråkare av ljudböcker och menar att det är ett utmärkt alternativ i rådande tider. En möjlighet att fly vardagen samtidigt som händerna är fria kan ses som ljudbokens stora fördel.

De inspelade rösterna kan som nämnts tidigare ses som en fördel då betoningar och uttryck förstärker känslan i berättelsen. Kritikerna menar dock att uppläsningen minskar möjligheterna att skapa egna tolkningar och hämmar fantasin.

Frågan är väl huruvida du har läst en bok när du lyssnat på den.

dante